1207
I 1207 sendte Baglernes konge, Philippus, et brev til innbyggerne i Morsdal, som er det gamle navnet på Hobøl. Hobøl er en kommune i dagens Indre Østfold. Gjennom Hobøl renner den kjente elven «Hobøl-elva», tidligere kjent som «Mosse-Elven». Elven har sitt utspring i innsjøen Mjær helt nord i Hobøl og renner gjennom Hobøl og Våler før den til slutt munner ut ved gården Mosseros i Våler. Der renner elven ut i Mosserosflasken, som er utløpet fra elven inn i Vansjø. Derfra går den gjennom et trangt område kalt «krapfos» og videre inn i det vi i dag kaller nedre Vansjø. Til slutt renner den ut i havet via Mossefossen, også kjent som «fossen» i dag. Dette har jeg tidligere fortalt, men med en litt annen vinkling. Det er derfor liten tvil om hvordan navnet Moss oppsto. Når det kommer til tolkningen av selve navnet er det ennå mange diskusjoner og mening om dette.
1221
Birkebeinerne og ribbungene var to rivaliserende grupperinger som kjempet om makten i Norge på 1100- og 1200-tallet.
I 1221 sto det en større konfrontasjon mellom birkebeinerne og ribbungene på Jeløy utenfor Moss i Østfold, som er kjent som slaget ved Oslofjorden. Ifølge historiske kilder var Håkon Håkonsson, som senere skulle bli konge, en av lederne for birkebeinerne i dette slaget.
Det er imidlertid uklart om Håkon Håkonsson personlig var til stede på Jeløy, eller om han deltok i slaget fra en annen posisjon. Det er også uklart om han gikk i land eller ikke. Siden det har gått så mange år siden denne hendelsen, er det begrenset med informasjon som er tilgjengelig om hva som faktisk skjedde.
1224
Skipping på Jeløy er nevnt i Diplomatarium Norvegicum. Dette er en samling av norske middelalderdokumenter som inneholder mange viktige historiske kilder fra denne perioden.
Gården Skipping er nevnt i en av disse dokumentene, som er en gavebekreftelse fra kong Magnus Lagabøte til Hovedøya kloster datert 1277. I dette dokumentet bekrefter kongen at han har gitt klosteret flere eiendommer, inkludert gården Skipping på Jeløy.
Gården Skipping var en av flere eiendommer som ble gitt til Hovedøya kloster i denne perioden. Klosteret var en viktig maktfaktor i middelalderens Norge og hadde betydelig eiendomsbesittelse og innflytelse i flere deler av landet.
1277
Kambo nevnes i Magnus Lagabøters testament. Magnus Lagabøte var konge av Norge fra 1263 til 1280, og han er særlig kjent for sin lovgivning, som er nedtegnet i landsloven og bylovene.
I testamentet sitt nevner Magnus Lagabøte at han har donert gården Kambo til Hovedøya kloster. Han beskriver også hvor gården ligger, og sier at den ligger ved nordre grense for Viken skipreide.
Viken var en av de fem opprinnelige regionene i Norge i middelalderen, og den omfattet områdene rundt Oslofjorden. I dag brukes betegnelsen Viken om fylket som ble opprettet i 2020, som omfatter deler av det samme området.