1970 Arbeidsutvalget
Et arbeidsutvalg ble opprettet med sitt første møte den 28. september 1966. Deretter hadde de møter den 14. november 1966 og 9. februar 1967. I tillegg besøkte de Sarpsborg den 19. oktober 1966 for å få innsikt i Sarpsborgs planer for sitt eget jubileum. Utvalget hadde også samtaler med representanter fra Halden for å få nye innspill.
Festdagene
Formannskapet var av den oppfatning at det ikke var nødvendig med en hel måned for å feire byjubileet, og de mente at tre dager ville være tilstrekkelig. Det var også ønskelig at byens bedrifter skulle få muligheten til å presentere seg selv i løpet av disse dagene. Et siste forslag var å utgi en revidert versjon av boken «Moss som den var» av Jørgen Herman Vogt. Det ble bestemt å sende en søknad til Selskapet til Moss Bys Vel, ettersom de hadde rettighetene til boken.
Jubileumskomiteen
Medlemmene av komiteen var Fredrik H. Johansen, Rino Thorne, Ivar Ernø, MB Landstad, Bjørn Kopperud, Elsa Jacobsen og Ralph Mollatt.
Direktør Ralph Mollatt ble valgt til formann for komiteen.
Komiteens første møte fant sted den 7. september 1966, og det neste ble avholdt allerede den 26. september samme år.
Den 12. oktober 1967 holdt jubileumskomiteen møte i formannskapssalen på rådhuset. Det ble gjort en oppsummering av tidligere møter.
Det var enighet om at byen ikke skulle havne i økonomisk gjeld. Byen var fortsatt ung, og det ble ansett som unødvendig å ta store økonomiske grep på dette tidspunktet. Det ble også enighet om å legge jubileumsfeiringen til august måned uten å strekke den over en lengre periode. Diskusjonen om gaver til byen ble også tatt opp, og en kombinert svømme- og idrettshall sto høyt på ønskelisten.
Svømme- og idrettshall
Den 14. februar 1967 innkalte ordføreren i Moss til et fellesmøte angående en flerbrukshall. Jubileumskomiteens formann, som også var formann i Moss Industriforening, og finansrådmann Hans Haugli ble invitert til møtet. Målet var å oppnevne en ny komité for finansieringen av en ny svømme- og idrettshall. Ordføreren ønsket samtykke fra jubileumskomiteen og ønsket også at idrettens representant, Roar Engebretsen, skulle delta.
Det ble diskutert størrelsen på hallen og forslag til hvor den kunne bygges. Komiteens formann tok saken videre til formannskapet den 8. mars 1967. Konklusjonen var å gi disponent Reidar Rønne i oppdrag å utrede ulike alternativer. En slik hall ble godkjent som den store gaven til byen. Jørgen Herman Vogt mente at det var andre komiteer som kunne stå for planleggingen og arbeidet med hallen. Ordfører Emil Andersen var delvis enig i dette, men mente også at siden dette var den store gaven og hendelsen under jubileet, burde jubileumskomiteen være involvert i prosessen.
Følgende konklusjoner kunne trekkes:
- Jubileumskomiteens formann og Roar Engebretsen får i oppdrag å delta i en finansierings- og organisasjonskomité for en svømme- og idrettshall.
- Det skal sendes en søknad til Moss formannskap om å sette av nødvendige midler på budsjettet i fremtidige jubileumsfeiringer.
- Det forventes at komiteen får anledning til å ha en fast sekretær i 6 måneder før feiringen. Sekretæren skal ta seg av PR-virksomheten og koordinere detaljene for festlighetene, med mer.
- Det skal også sendes en søknad til Selskabet til Moss Bys Vel om tillatelse til å utgi en revidert og utvidet utgave av J. H. Vogts bok «Moss som den var».
- J. H. Vogt forventes å utføre en nærmere undersøkelse for å finne ut på hvilken måte dette best kan gjøres, inkludert opplag, forlegger, subsidiering, osv. Han forventes å legge frem et forslag angående dette.
Andre forslag til jubileumsprosjekter inkluderte et nytt kunstgalleri i Chrysties gate og et nytt speiderhus som var planlagt i Nesparken. Det var imidlertid Mossehallen som ble det offisielle jubileumsbygget.
Kilder: Møtereferat fra oppstarten til jubileet 1970.