Mossedagene 1947

Mossedagene 1947

Mossedagene i 1947 var helt spesielle. Byen og landet hadde levd under okkupasjon i 5 år. Endelig var byen på fote igjen og det er nok mulig å si at dette var frigjøringsfesten del 2, samtidig en forsinket byjubileumsfest.

Arne Magnussen, som var byens rådmann var nokså sikkert også midtpunktet for hele feiringen. Magnussen var svært glad i byen sin. 

Med byjubileum, om man ser bort i fra 1920, er det ikke uvanlig med kongebesøk. Magnussen som var like mye en landspatriot som mossepatriot var svært ivrig og ikke minst nervøs for det kommende kongebesøket. Så ille at han mer eller mindre hadde opprettet en direktelinje med kabineqtsekretær Bommen, for å forsikre seg om at ingen detaljer var forbigått. Det skulle nemlig være helt perfekt. 

Folkefesten hadde åpning på Melløs stadion med en stor idrettsparade. Over 10 000 mossingen hadde møtt opp til åpningen, hvor revisjonssjef Harald Evensen hadde fått æren av å ønske velkommen.

Arne Magnussen som også var formann i komitee, holdt en varm tale som rett og slett var en hyllest til byens borger for deres initiativ og driftighet. 

Kong Haakon ankom og søndag kveld invitert Moss kommune til festmiddag på Moss Hotell. Kongen takket Magnussen og ordfører Henry Jacobsen for den hjertelige og varme mottagelsen. Arne Magnussens frykt var altså ubegrunnet, og alt gikk som det skulle.

Byens ordfører, Henry Jacobsen holdt åpningstalen ved middagsbesøøket og Arne Magnussen holdt talen for Kongen.

Hans Majestet hadde i løpet av dagen fått se mye av Moss, både det gamle Moss, nåtidens Moss og fremtidens Moss. I sin takketale sier har at «Mossedagene vitner om et godt samspill mellom by og bygd. En driftig industriby med en optimistisk og arbeidssom befolkning. Det har den klart bevist i gjenoppbyggingens tid. Jeg er glad fordi jeg har fått oppleve hvordan dere bygger her. Byggingen ute på  Bellevue er et levende bevis på hva som kan gjøres, sa Kongens blant annet. Som også ved det samme besøket mottok selvplukkede blomster av Marit Rynnås, datter av byens egen «hoff-fotograf» Johan Rynnås. 

På menyen sto avkokt laks med agurksalat, kylling med salat og iskake. 

I løpet av dagene bladet holdt et historisk opptog med 1814-Kong Christian Frederik som kom kjørende i en landauer med 2 hester fastspent, i spissen for sine soldater som marsjerte i takt og tone. Med full uniform ble det et fargerikt innslag. Publikum sto overalt. På ettermiddagen var det en «rullende utstilling», bilflåter i rene amerikansk stil. Byens industri hadde pyntet og kledd ut biler og lastebiler til sitt eget. I tillegg gjestet flere biler fra vennskapsbyen Askim i opptoget. Det skulle kåres en vinner av den beste utsmykningen. I følge Moss Arbeiderblad hadde det ikke vært noen enkel oppgave. Moss Glassværk fikk trolig mest oppmerksomhet med sin blomsterbil. Den hadde en gigantisk blomsterflaske i de skjønneste farger. 

Kilde: Frank Berg/Moss Dagblad 10 juni 1987.

Trykk på det enkelte bildet for full størrelse.
Samtlige bilder på denne siden, fotograf: Johan Rynnås.

Legg igjen en kommentar