Hvem er Mossehistorien?

Mossehistorien er et engasjerende prosjekt drevet av Arve Tomt Gundersen, en lokalhistorisk konsulent og historieformidler med dype røtter i Moss. Arve, som selv er født og oppvokst i byen, fikk for alvor øynene opp for lokalhistorie gjennom slektsgranskning. Etter hvert oppdaget han hvor mye spennende materiale og historier som fantes – ikke minst gjennom gamle fotografier og dokumenter. Dette engasjementet resulterte i at han i 2017 etablerte Mossehistorien på sosiale medier for å dele kunnskapen med et bredt publikum

Prosjektet Mossehistorien er tilgjengelig på både Facebook og Instagram. Her finner du alt fra historiske artikler, bildegallerier, anekdoter og bakgrunnshistorier om byen. Arve er svært grundig i sitt arbeid og legger vekt på å oppgi alle kilder, fra muntlige overleveringer og avisartikler til arkivverkets pantebøker, skifteprotokoller og tingbøker. Han anser seg selv som en sekundær kilde, men etterstreber høy grad av etterrettelighet. Nettopp derfor har han et bredt samarbeid med museer, historielag, forfattere og skoler for å sikre at informasjonen som presenteres, er pålitelig og godt dokumentert. Denne nettsiden oppdateres og fylles på kontinuerlig etter hvert som ny informasjon og dokumentasjon er klargjort.

Mossehistorien på Facebook
På Facebook publiseres hovedsakelig mer inngående innlegg, gjerne med detaljert informasjon om ulike begivenheter, steder, personer og epoker i Moss’ historie. Disse innleggene gir et dypdykk i Arves pågående forskning, og han oppdaterer siden kontinuerlig ettersom ny kunnskap eller nye bilder dukker opp.
https://www.facebook.com/mossehistorien

Mossehistorien på Instagram
Instagram-kontoen fokuserer i større grad på bilder og korte tekster. Her kan du få et raskt glimt av byens fortid gjennom gamle fotografier som fanger alt fra gatepartier til viktige hendelser og hverdagsøyeblikk. Tekstene er ofte kortere, men gir like fullt verdifull innsikt i motivet og tiden bildet er hentet fra.
Søk: Mossehistorien

Moss i gamle dager
Dette er et bildegalleri som også viser glimt fra byens historie. Her er tekstene enklere og kortere, og hensikten er at mossingene selv kan bidra med egne minner og bilder. Slik blir det et levende forum hvor gamle historier og fotografier kommer frem i lyset, samtidig som folk i lokalsamfunnet kan dele sin egen arv.
https://www.facebook.com/groups/759991008914240

Personlig innsats og nettverk
Arve Tomt Gundersen er redaksjonelt ansvarlig for alt innhold i Mossehistorien, og alt arbeid – fra research til formidling – er et personlig initiativ. Hans nøyaktighet i forskningen gjør at han heller har en tendens til å skrive for mye enn for lite, og han sørger alltid for å dokumentere hvor informasjonen kommer fra. Men er samtidig viktig å huske at han er en sekundær kilde.

Arve samarbeider med en rekke institusjoner og aktører, noe som gjør Mossehistorien til en viktig ressurs. Han er nestleder i Moss Historielag, bidrar til Moss byleksikon, og holder regelmessig foredrag og byvandringer. Takket være sitt store engasjement og grundige arbeid mottok han i 2023 den hedersfulle Mossianaprisen.

Postkortsamling og videre prosjekter
En av Arves store lidenskaper er å samle på gamle postkort fra Moss. Han arbeider med å lage en katalog som tar sikte på å samle og dokumentere samtlige postkort knyttet til byen, og denne er planlagt tilgjengelig i løpet av 2025. Om du selv sitter på gamle postkort, eller kjenner til noen som har slike skatter liggende, oppfordres du til å ta kontakt – kanskje er det nettopp det ene postkortet han mangler.

Tomt Gundersen har mange bidragytere når det kommer til bilder og dokumentasjon. Noe han er svært takknemlig for!

Kontaktinformasjon
kontakt@mossehistorien.no

𝗠𝗘𝗥𝗜𝗧𝗧𝗟𝗜𝗦𝗧𝗘

Tomt Gundersen har lang erfaring med historieformidling, både når det gjelder lokalhistorie og innenfor Hip Hop-kulturen. Allerede på midten av 1990-tallet tok han et banebrytende initiativ da han startet det som regnes som verdens aller første Hip Hop-nettside med hovedvekt på amerikansk Hip Hop-historie. På denne tiden var internett fortsatt i sin spede begynnelse, og Gundersens nettside bidro til å samle kunnskap, skape engasjement og bygge fellesskap blant Hip Hop-interesserte over hele verden.

Rundt et tiår senere, altså midt på 2000-tallet, tok han nok et ambisiøst steg ved å etablere en ny nettside – denne gangen med fokus på den norske Hip Hop-historien. Satsingen viste seg å bli svært betydningsfull, ettersom den la et grunnlag for dagens historiske dokumentasjon av den voksende og mangfoldige Hip Hop-kulturen i Norge. Takket være Gundersens arbeid fikk flere aktører og artister en etterlengtet plattform, og utviklingen av norsk Hip Hop kunne dokumenteres på en måte som tidligere ikke var blitt gjort.

For sin innsats innen kulturen og sin lange historie som bidragsyter i Hip Hop-miljøet, mottok Tomt Gundersen den prestisjetunge Hip Hop Honor-prisen fra Soul Sessions Oslo i 2023. Prisen anerkjente hans arbeid i perioden 1982–2015, en tidsramme der Hip Hop i Norge gikk fra å være en undergrunnsbevegelse til å bli et viktig kulturelt og kommersielt fenomen. Gundersen har også høstet anerkjennelse på lokalt plan gjennom kulturprisen fra Indre Østfold, i tillegg til å ha fått en frivilligpris som verdsetter hans engasjement for lokalsamfunnet.

Selv om Hip Hop i mange år var et stort satsingsområde for Gundersen, har han også hatt en dyp interesse for lokalhistorie – særlig historien til Moss og Spydeberg. Parallelt med arbeidet på Mossehistorien startet han derfor også Spydeberghistorien for å dokumentere og løfte frem historiske begivenheter, personer og kulturminner fra disse områdene. Etter hvert har han trappet ned på Hip Hop-prosjektene og Spydeberghistorien og fokuserer nå fullt og helt på å videreutvikle Mossehistorien, som presenterer byens fortid i alt fra arkitektur og industrihistorie, til kulturuttrykk og menneskene som bor der.

Følgende oversikt viser noe av hans aktivitet:

Oppdrag
2016 – Drosjehistorien for Moss Taxi
2017 – Mossefossens venner
2018 – Utstilling «Spydeberg i gamle dager»
2018 – 2019 Lokalhistorisk konsulent og historieformidler for Mossebibliotekene
2018 – 2020 Flere foredrag om historien til Solbegfoss kraftanlegg.
2018 – 2025 Flere bidrag til Moss historielags hefte «Strandsitteren»
2019 – Flere bidrag i «Moss Magasinet 2019»
2019 – 2020 Moss historielags bok «Moss som den er… Og var»
2019 – 2022 Lokalhistorisk konsulent og historieformidler for Malakoff VG
2020 – Introduksjon Vogt-billedsamlingen
2020 – 2024 Flere foredrag på Mossebibliotekene
2020 – Foredrag Moss by- og industrimuseum
2020 – Byvandring for Malakoff Videregående
2020 – Foredrag for Rygge Historielag
2020 Bidrag til Medlemsbladet for Østfold Veteranvogn Klubb
2020 – 2025 Faste oppdrag i barnetrinnet gjennom Kreativt partnerskap
2021 – Identifisering av bilder til Moss By- og Industrimuseums utstilling «Arven fra Moss»
2022 – Bidrag til Moss historielag og Wittarios app om gamle Moss
2022 – Foredrag Moss By- og Industrimuseum
2022 – Foredrag om Kanalen for pensjonerte lærere ved Kirkeparken VG
2023 – Medskribent, historien om Moss. Østfold Drosjenes historie – Roger Prang
2024 – Foredrag om Kanalen for pensjonistforbundet, Moss.
2024 – Foredrag om postkortets historie i Moss.
2024 – To artikler i Hobøl og Spydeberg Rotarys årbok.

Ta gjerne kontakt for oppdrag, så blir vi enige om pris.
kontakt@mossehistorien.no